Bijzondere Verenigde Vergadering

HK20151016-23014_webklein

Project

Parlement viert op 16 oktober 200 jaar Eerste en Tweede Kamer

Op vrijdag 16 oktober 2015 heeft een Bijzondere Verenigde Vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal plaatsgevonden. In die vergadering herdachten beide Kamers, in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning, dat op 16 oktober 1815 – dan exact 200 jaar geleden – de eerste Verenigde Vergadering in het jonge Koninkrijk in Den Haag plaatsvond. Singer-songwriter Douwe Bob, zangeres Karsu, harpist Remy van Kesteren en fietskunstenaar Dez Maarsen treden op. De vergadering maakte onderdeel uit van de viering van 200 jaar Eerste Kamer en Tweede Kamer, oftewel ons tweekamerstelsel.

De Bijzondere Verenigde Vergadering is, naast de 225 parlementariërs, de Koning, leden van het kabinet en vertegenwoordigers van Caraïbisch Nederland bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. In het bijzonder België en Luxemburg, waarmee Nederland 200 jaar geleden een Koninkrijk vormde, was aanwezig zijn. Daarnaast hadden de Commissarissen van de Koning op verzoek van het parlement burgers voorgedragen die zich in hun provincie verdienstelijk hebben gemaakt.

Tv-uitzending

De Bijzondere Verenigde Vergadering is vrijdagmiddag 16 oktober 2015 live door de NOS uitgezonden.

De artistieke invulling en productie is georganiseerd door LUSTR in opdracht van Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Lees hier het artikel met de componist en dirigent Johan de Meij een speciale hymne heeft gecomponeerd voor de jarige Staten-Generaal.

www.200jaarstaten-generaal.nl

Fotorechten via Hans Kouwenhoven