Opdrachtgever

Carnegie Foundation

Aantal personen

750

Locatie

Vredespaleis

Poëzie, muziek en waargebeurde verhalen over personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor vrede en vrijheid – al deze ingrediënten kwamen samen in ‘Kunst van de Vrede’. Aan deze artistieke avondwandeling die van 23 tot en met 26 september 2021 plaatsvond in de tuin van het Vredespaleis hebben rond 500 personen deelgenomen. De bezoekers wandelden door een sfeervol verlichte tuin, luisterden naar een verhaal of een gedicht en genoten van livemuziek.

Bij de start van de route ontmoetten de bezoekers de Vredesgodin Irene die iedereen toesprak. Ook maakten de deelnemers kennis met de Nobelprijswinnaar Dag Hammarskjold die van 1953 tot 1961 secretaris-generaal van de Verenigde Naties was en zich in zijn loopbaan onder meer tijdens de Suezkanaalcrisis inzette voor dialoog en de-escalatie. Het verhaal van Raoul Wallenberg, die als vrijwillige gezant van de Zweedse regering het leven redde van naar schatting 100.000 joden in Hongarije, ontroerde veel deelnemers.
Dat je ondanks alles stand moet houden – dat was de conclusie van het indrukwekkende verhaal van Max Chotzen en Jos Gemmeke. Zij waren tijdens de oorlog verbonden met de Bibliotheek van het Vredespaleis en tegelijkertijd actief in het Nederlandse verzet. Samen met collega’s drukten zij illegale kranten op een in de kelder van het paleis verstopte stencilmachine.

In opdracht van de Carnegie Stichting, eigenaar van het Vredespaleis, ontwikkelde LUSTR het concept en verzorgde de artistieke invulling met partners Firma Mes en STET (The English Theatre). Ook namen we de productie voor onze rekening.