11 september 2018 - Reacties uitgeschakeld voor Johannes Vermeer Prijs bekend

Johannes Vermeer Prijs bekend

De Johannes Vermeer Prijs 2018, de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten, is door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toegekend aan violiste Janine Jansen. De jury, onder voorzitterschap van Els van der Plas, heeft haar unaniem voorgedragen. Jansen ontvangt de prijs voor de fenomenale wijze waarop zij invulling geeft aan haar uitvoerend kunstenaarschap. De uitreiking vindt plaats op maandag 29 oktober 2018 in de Ridderzaal.

De jury prijst Jansens gehele wereldwijde carrière. ‘Haar muzikale interpretaties raken aan het geniale en oogsten unaniem bewondering en respect van publiek en collega-musici. Janines talent, kwaliteit, toewijding, inzet en liefde voor het vak van violist maken haar tot een wereldster. Janine Jansen is daarnaast een rolmodel voor jonge musici.’

Bliksemcarrière
Janine Jansen ‘veroverde’ Nederland met haar debuut in Het Concertgebouw in 1997. Haar optreden met het Philharmonia Orchestra in Londen, met dirigent Vladimir Asjkenazi, betekende in 2002 een doorbraak in haar internationale carrière. Enkele jaren later opende ze in de Royal Albert Hall de First Night of the Proms van de BBC. In 2014 was zij zelfs Featured Artist bij de Proms en verzorgde zij er vijf optredens. Veertien jaar lang was Janine Jansen artistiek leider van haar eigen Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht.

Afgelopen seizoen was zij Artist in Residence in Carnegie Hall in New York. In het seizoen 2018/2019 treedt Janine Jansen op met onder meer het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Valery Gergiev, het London Symphony Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle en met de Wiener Philharmoniker o.l.v. Bernard Haitink. Haar voorliefde voor kamermuziek komt tot uiting in een Europese tournee met pianist Alexander Gavrylyuk, waarmee ze komend seizoen in Amsterdam, Londen, Berlijn, München, Wenen, Brussel en Barcelona speelt.

Gelauwerd musicus
Janine Jansen won talrijke prijzen waaronder vier Edisons, de Nederlandse Muziekprijs, de Preis der deutschen Schallplattenkritik, de NDR Musikpreis, de Concertgebouw Prijs en de Royal Philharmonic Society Instrumentalist Award. Zij studeerde bij Coosje Wijzenbeek, Philipp Hirshhorn (aan het Utrechts Conservatorium) en Boris Belkin. Janine Jansen bespeelt een Stradivarius viool, de Rivaz-Baron Gutmann uit 1707, beschikbaar gesteld door Dextra Musica. In 2002 sloot Janine als eerste Nederlandse solomusicus een exclusief contract met platenlabel Decca, dat sindsdien haar cd’s wereldwijd uitbrengt.

Over de prijs
De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten en bestaat
uit 100.000 euro. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 ingesteld om uitzonderlijk artistiek talent te eren en te stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle artistieke disciplines. De jury bestaat dit jaar uit Els van der Plas (voorzitter), Michel van der Aa, Annabelle Birnie, Jeroen Krabbé en Jamal Ouariachi. De uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs aan Janine Jansen, door Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vindt plaats op maandag 29 oktober 2018 in De Ridderzaal in Den Haag.

Published by: Annabel Willems in Uncategorized

Comments are closed.