Nationale Kinderherdenking
‘Wat zou jij doen als er
in jouw land oorlog uitbreekt?’
Voor de zevende keer vond op 4 mei op en vanaf het plein voor Madurodam de Nationale Kinderherdenking plaats. Dorien Korsten – in 2016 verantwoordelijk voor de viering van de honderdste geboortedag van George Maduro – nam het initiatief en vond in LUSTR ‘een belangrijke sparringpartner’. Dit jaar stonden Dorien en LUSTR-projectmanager Jennifer Trel voor een extra uitdaging: naast de live-herdenking werd voor het eerst een interactief tv-programma ontwikkeld. Dorien: ‘Je moet dus tegelijkertijd een mooie, indrukwekkende herdenking voor de aanwezigen op het plein organiseren, maar ook kinderen weten te boeien die thuis achter hun laptop zitten en gewend zijn om binnen vijf minuten weg te zappen.”
“Ik heb geen thuis meer, terwijl ik weet dat mijn huis er nog staat.” Het was deze uitspraak van de jonge Oekraïense vluchteling Markiian die Dorien Korsten, producent van de Nationale Kinderherdenking, dit jaar het meest raakte. “Mijn drijfveer is dat we met de Nationale Kinderherdenking kunnen bijdragen aan het begrip van kinderen ten aanzien van herdenken en het besef dat wij hier in vrijheid leven. Hen bewust te maken van hoe het is om níet in vrijheid te leven, en hoe sterk je als vluchteling wel niet moet zijn om alles achter te laten. Als kinderen oprecht geraakt zijn door wat ze gezien of gehoord hebben, dan is onze missie geslaagd.”
Jennifer Trel: “Kinderen tot nadenken aansporen, dat ik vind ik het mooiste aan dit hele project. En het is elk jaar weer heel bijzonder om te zien dat dat lukt. Al die serieuze, geraakte kindergezichtjes op het Madurodamplein, het ontroert mij keer op keer.”
Oorlogsmonument
Toen Dorien Korsten in 2016 van Madurodam de opdracht kreeg om de herdenking van de honderdste geboortedag van verzetsheld George Maduro te organiseren, leidde dit onder meer tot de plaatsing van twee beelden op het plein voor Madurodam, een van de tienjarige George en een van hem als volwassene. Dorien: “Madurodam is vanaf de oprichting in 1952 een oorlogsmonument, en door die beelden wordt dat nog meer uitgedragen, dus vond ik dat daar een nationale herdenking, speciaal gericht op kinderen, bij hoorde.” Met LUSTR-directeur Annemarie Goedvolk brainstormde Dorien over haar idee, en: “Al snel ontstond er iets moois. Als producent blijf ik verantwoordelijk voor de herdenking, maar LUSTR heeft mij vanaf de start bijgestaan bij het verder ontwikkelen én uitvoeren van dit initiatief.”
Interactieve film
Na twee coronajaren waarin de Nationale Kinderherdenking vooral online plaatsvond, werd het evenement dit jaar grootser aangepakt dan ooit. Jennifer Trel: “Tot nu toe hadden we de live-herdenking, waarvan een live-registratie op Omroep West te zien was. Maar juist door de digitale ervaring die we in de coronatijd hebben opgedaan, wilden we dit jaar meer. Naast alle persoonlijke verhalen, muziek, dans, enzovoort, hebben we – voor de online of via de tv meekijkende kinderen – een interactieve film ontwikkeld, handelend over het thema ‘Wat zou jij doen als er in jouw land oorlog uitbreekt’, waarbij de kinderen tijdens de film diverse lastige keuzes krijgen voorgelegd, en het verhaal afhankelijk van hun keuze verder gaat. Ze bepalen dus zelf de uitkomst ervan.” Essentieel voor Dorien is dat het hele programma niet alleen voor maar ook door kinderen wordt gerealiseerd. “Natuurlijk is dat extra uitdagend. Een jonge presentator is geen Chantal Janzen: je kunt niet zeggen ‘Dan moet je op dit kruisje gaan staan, op tel zoveel van camera switchen en een minuut later even naar de camera lachen’.” Jennifer: “Maar het werken met kinderen, die ook dit jaar allemaal weer zó gemotiveerd waren, geeft tegelijkertijd een ongelooflijke voldoening.”
Net die extra stap
Over de onderlinge samenwerking zijn beiden meer dan te spreken. Jennifer: “Dit was mijn vijfde herdenking en ik ben in de afgelopen jaren als het ware steeds dichter op Dorien gekropen om haar te ondersteunen. En het klinkt vreemd in dit verband, maar ook dit jaar was dat weer een feestje.” Dorien: “Het fijne van LUSTR is dat ze de juiste persoon op de juiste functie hebben zitten en dat íedereen bevlogen is. Net als ik nemen ze geen genoegen met het jaar na jaar herhalen van hetzelfde draaiboek. We zoeken naar verbetering en vernieuwing, we willen dat de herdenking in beweging blijft, zich blijft ontwikkelen. Ik vraag daarbij veel van mijzelf, maar het LUSTR-team loopt vervolgens die extra stap met mij mee.” Dát maakt het zo’n sterke samenwerking.”
Astrid van Leeuwen