Skip to main content

Afgelopen weekend bezochten meer dan 1000 inwoners van de Zaanstreek de 5de editie van IFIKZ, het festival voor de Zaanse Industriecultuur.

Vrijdagavond begon het festijn met een historisch muziekspektakel in de Bullekerk en origineel Zaans theater in en rondom de Verkadefabriek. Zondag sloot IFIKZ af met de Tour de Zaan waarin 15 voorstellingen en activiteiten konden worden bezocht van Wormer tot aan Zaandam. Slagwerkers tussen de ketels bij brouwerij Hoop, een historische Zaanse modeshow in de Bassein, het 100-jarig bestaan van de Pette-Boon chocolade fabriek met expositie en diverse chocolade-activiteiten voor jong en oud, optredens van De Kift in de voormalige directeurswoning van Evert Honig en nog heel veel meer.

LUSTR was dit jaar verantwoordelijk voor het gehele programma van concept tot productie. Het moest een festival van en voor de Zaankanter worden. Bij de totstandkoming van de diverse culturele activiteiten is intensief samengewerkt met lokale partijen als Theatermijn, Fluxus, het Cacaolab van Zaans Gedaan en de Zaanse beeldbrigade. Zowel wijzelf als onze opdrachtgever Stichting Zaanse industriecultuur kijken ernaar uit volgend jaar de Zaankanter wederom te trakteren op een gevarieerd programma vol met verhalen rondom die prachtige Zaanse industriecultuur.