Skip to main content

De Nationale Kinderherdenking. Dat is net zoals de Nationale Dodenherdenking, maar dan voor en door kinderen. LUSTR is al vanaf de eerste editie bij dit project betrokken bij zowel de productie als de programmering. 

Er wordt altijd gewerkt met een sub thema, in 2023 was dat: ‘Het is niet jouw oorlog, maar wel jouw vrijheid’. Dit thema had als doel kinderen erover te laten nadenken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Projectmanager Jennifer Trel: ”Ook hopen we kinderen geïnspireerd te hebben om na te denken wat zij zelf kunnen doen om anderen te helpen en bij te dragen aan vrede en vrijheid.” 

‘Het verhaal van verzetsheld George Maduro komt altijd naar voren’ 

Net als eerdere edities werd de herdenking gehouden op het George Maduroplein. Een logische plek omdat Madurodam een oorlogsmonument is, het park is opgezet door een donatie van de ouders van verzetsheld George Maduro. Ieder jaar is er een nieuw programma voor de Nationale Kinderherdenking, maar er zijn ook altijd terugkerende onderdelen. ”Bijvoorbeeld de informatie over herdenken in het algemeen, waarom het belangrijk is. Dat is wel de boodschap die centraal staat”, vertelt Jennifer. ”Het verhaal van verzetsheld George Maduro komt ook altijd naar voren.” Ook de burgemeester van Madurodam geeft ieder jaar een toespraak, deze jongere is altijd de gastheer of vrouw tijdens de herdenking.  

Kinderen voor Kinderen  

Jennifer neemt ons mee door de Nationale Kinderherdenking van 2023: Nieuw en speciaal in het programma was een optreden van Kinderen voor Kinderen.” Het koor heeft speciaal voor de herdenking het lied ‘Twee minuten stilte‘ uitgebracht in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het Metropole Orkest. ”En de 12-jarige violiste Eline van Dijk vertelde het verhaal van haar overgrootvader in de oorlog. Aan het einde van het programma speelde Eline het thema uit de film Schindler’s List begeleid door een orkest en met 16 danstalenten in een speciale choreografie van Thom Stuart van de De Dutch Don’t Dance Division, vervolgt Jennifer. Op het podium staat ook ieder jaar een kind dat zelf de oorlog heeft meegemaakt. Dit jaar vertelden twee zusjes uit Oekraïne over wat de oorlog thuis voor hen betekent.   

‘We hebben een speciale ontheffing’ 

Het programma werkt ieder jaar toe naar de twee minuten stilte om acht uur. Net als bij de Nationale Dodenherdenking wordt er op de taptoe gespeeld voor deze ingaan. Bij de Nationale Kinderherdenking wordt dat door een jong talent gedaan vanaf de vuurtoren, dit jaar speelde de jongste taptoe blazer ooit: Otis van dertien. ”Daar hebben we een speciale ontheffing voor”, legt Jennifer uit. ”Normaal gesproken mag de taptoe alleen maar geblazen worden door een militair.” Na de twee minuten stilte werd er een eerbetoon gelopen, een stoet door Madurodam waarbij bloemen en kransen werden gelegd.   

Uitdaging

Ook kinderen van de scouting leggen bij de herdenking voor en door kinderen ieder jaar een krans. ”Zij zijn er altijd bij betrokken”, zegt Jennifer. ”Zo helpen ze ook met de crowd control en tijdens het middagprogramma dat we dit jaar voor het eerst organiseerden.” Met een bussenproject werden er schoolklassen naar Den Haag gebracht zodat kinderen uit het hele land de kans kregen om de dag te kunnen meebeleven.  

”Het mooie is dat het met kinderen is, het lastige is dat het met kinderen is”, besluit Jennifer over haar werk als projectmanager tijdens de Nationale Kinderherdenking. ”We hebben presentatoren van 11, 12 jaar oud die gecoacht moeten worden, dansertjes van 8 jaar die voor het eerst op een podium staan voor duizenden mensen publiek. Dat maakt het ook een leuke uitdaging. Ook dit jaar was het weer een indrukwekkende avond vol bijzondere verhalen en prachtige talenten van kinderen.” 

Bekijk hier een compilatievideo van de Nationale Kinderherdenking 2023.