Er zijn weinig zekerheden in het leven, maar één daarvan is dat de zomerperiode ieder jaar het jaar weer in twee gelijke delen splijt: Je hebt voor de zomer en erna. We hopen bij LUSTR, en dat doen we denk ik namens de hele cultuursector, dat in 2020 de zomer niet alleen letterlijk op de kalender het jaar in tweeën deelt maar dat 2020 na de zomer ook een wezenlijk ander gezicht laat zien dan ervoor. En als ze dat doet, zijn wij er klaar voor!

We hebben dit voorjaar veel grote projecten die ons al jaren nauw aan het hart liggen moeten afblazen of in andere vorm moeten uitvoeren: geen BonFire Beach Fest, geen heropening van Felix Meritis, geen Festival Classique en een heel andere Nationale Kinderherdenking zijn voorbeelden. We hebben de spanning en energie van de aanloop gemist, van het creëren, maar ook het contact met en reactie van het publiek. We merkten dat een half jaar geen ontmoetingen creëren die mensen raken ons nu echt heeft ‘geraakt’.

Maar gelukkig is er de ‘tweede helft’. Prinsjesdag komt eraan vanuit de Grote Kerk, we vieren de Industriecultuur van de Zaanstreek, reiken de Johannes Vermeer prijs uit en organiseren een ‘next level’ (online) versie van het Hart & Ziel festival. We passen ons aan, gebruiken onze flexibiliteit zonder onze kracht te verliezen en hopen op mooiere tijden. We hopen op jaren waarin zomers weer gewoon zomers zijn. Zomers die we met elkaar en dichtbij elkaar kunnen vieren.

Summertime @ LUSTR